Mainaan, mainaan Bitcoineja… kunnes näytönohjain sanoo poks ja mikään ei toimi!

Eli mitä tehdä siinä vaiheessa, kun mainaaminen rikkoo näytönohjaimen? Tästä asiasta on käyty paljon keskustelua ja näytönohjainten valmistajatkin ovat reagoineet asiaan eli takuu napsahtaa, jos mainaat!

Kaveri otti yhteyttä asian tiimoilta ja kertoi, että hänellä on 2 kpl AMD 280X -korttia jotka mainaamalla on saatu rikki, joten olisinko kiinnostunut korjaamaan kortit?

Vastaukseni oli tottahan toki voidaan kokeilla, joten tuumasta toimeen! Kortit saapuivat torstaina ja hommiin sitten perjantai-iltana.

No ei nyt muuta saatu tehtyä kuin todettua näytönohjaimen viat.

MSI-näytönohjain ei kestänyt juurikaan mitään 3D-ohjelmia vaan kaatui sekunneissa tai alta minuutin valkoiseen ruutuun.
ASUS-näytönohjain puolestaan tuntui kestävän 3D Mark 03 ja 3D Mark Vantagen testit ihan hyvin, mutta koneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen heitti Wintoosan nurin mitä ihmeellisimmissä tilanteissa.

Näytönohjainten korjaamista infrapunavalolla.

Aloitin rikkinäisemmästä, MSI-näyttiksestä.

Ensin jäähyt pois ja sitten infrapunaa GPU:lle, päälle puhdistus, jäähyt paikoilleen ja testaus …ei vaikutusta sama homma jatkui ongelmien kanssa.
MSI:n purku ja uudelleen infrapunaa, sekä tällä kertaa myös muisteille lämpöä peliin. Puhdistus, kamat kasaan ja uusi testi! Jälleen ei vaikutusta.

Parempi nukkua yön yli…

Lauantaiaamu valkeni ja tarmoa riitti, joten tällä kertaa Asuksen kimppuun, eli sama homma kuin MSI-kortille, mutta lopputulos oli ikävä kyllä sama ”PIIP”!

Siinä vaiheessa tulikin jo mieleen testata toimiiko systeemi, joten laitoin Sapphire R9 280 -kortin kiinni ja testissä selvisi, että systeemi oli OK, joten kaikkien testien jälkeen järjestelmässä ei ollut vikaa, mutta päivä olikin jo taputeltu, eli katsotaan huomenna, jos innostuisi ja keksisi uuden ratkaisun?

Painajaisesta ratkaisuun.

Yöllä tuli nähtyä jotain painajaista mikä vaikuttaa mihinkin ja aamusta sitten taas uudella innolla ”painajaisen” kimppuun, eli ensimmäisenä ajatuksena oli mielessä, että tällä kerralla pitää kokeilla VRM!

ASUS palasiksi ja valohoitoa VRM:n alueelle, sekä sen jälkeen taas kortin putsaus, testi ja… TADAA!!! Kortti lähti toimimaan! Vielä 3D Mark 03 ja Vantage -testit läpi, koneen boottaus, sekä testit vielä kertaalleen ja yhä toimii 

MSI:n korttia on testattu nyt pidempään ja näyttää toimivan ihan hyvin!

Testien välissä MSI sai samaa hoitoa VRM:n alueelle, mutta Asuksen testien jälkeen MSI ei toiminutkaan yhtään paremmin! Vaihdoin Asuksen takaisin ja testasin sen uudestaan, joka toimi edelleen, joten ainakin yksi kortti kunnossa.
Mitenkäs sitten MSI:n kanssa? Laitoin MSI:n takasin koneeseen ja testissä kortti toimikin  Uudelleenkäynnistys ja uusi testi ja jälleen toimi. OK, pienellä varauksella kortti on siis kunnossa?

Kari Tiitinen