OPERAATIO: 32 vuotta vanha IBM Model M -näppäimistö

– Miksi lähdin tutkimaan näin vanhaa näppäimistöä?

IBM Model M on yksi suosituimpia näppäimistöjä kautta aikojen, omintakeisen mekaanisen Buckling Spring -tekniikkansa ja laadukkuutensa vuoksi, näppäimistö on erittäin suosittu muun muassa kirjailijoiden keskuudessa. Näppäimistöjä tehdään vielä uutenakin amerikkalaisen Unicomp-yrityksen toimesta, joka on tehnyt myös alkuperäisiä Model M -näppäimistöjä IBM:lle.

Siitä se lähtee

Testailin näppäimistöä ja tuntui toimivan hyvin, kunnes huomasin B, N, M-näppäimet tarvitsevan enemmän voimaa toimiakseen, sekä näppäimien painaminen aiheutti usein J-napin virhepainalluksen.

No eikun tutkimaan.

Purettuani näppäimistön selvisi, että muovisuoja, joka myös toimii näppäimien runkona oli irronnut pohjapellistä todella monesta kohtaa, eli sulatetut kiinnikkeet murtuneet.

Näppäimistö purettuna.

Ongelmia…

Painamalla muovilevyä sai B, N ja M -näppäimet toimimaan, mutta levyn painaminen aiheutti J-näppäimen virhepainallusta.

Mikä neuvoksi?

Ongelma on korjattavissa, mutta tää varten loputkin kiinnikkeet pitäisi murtaa, purkaa näppäimistö ja tutkia mikä on J-näppäimen ongelma ja kasata paketti entistä ehompana takaisin kuosiin.

Ehjiä ja murtuneita kiinnikkeitä.

Ratkaisu on työläs.

Haastetta aiheuttaa myös muovilevyn uudelleenkiinnitys, tarvitaan nimittäin porakonetta, pieniä ruuveja muttereita, jopa näin vanhoja näppäimistöjä ei ole suunniteltu purettavaksi.

Kannattaako korjata?

Model M -näppäimistöt ovat haluttuja ja siksi myös jonkin verran arvokkaita. Tämä yksilö kannattaa siis korjata, vaikkakin työmäärään nähden ei pääse rikastumaan.

Janne Miettinen